Tuesday, December 25, 2012

Trip Pangkor : Perjalanan dan hari pertama di Pulau Pangkor (part 2)

Hai salam semua...
Sorry la lambat sangat update post terbaru kan...
macam-macam berlaku minggu nie..dengan baby Firas lak leh demam...
Yang peliknyer siang ok jer siap leh melasak tapi bile petang jer mula lah nak berdondang sayang...
nak berkepit jer...suhu lak on off...
Risau mama tau. Semalam lak suhu leh cecah 40 calcius...
(gelabah ok)
 Demi mu anak..mama sanggup lakukan aper jer....
Opsss...opsss dah melalut lak...
kalau nak bace pasal Budget Jasmin ke pulau Pangkor boleh la clik kat cnie k (POST)....
Opss luper lagi nak mention kt cnie...
(memang kene banyak makan kismis nih!!!)
Percutian Jasmin sekeluarga selama 3 hari 2 malam yerp...
Jasmin sekeluarga start bergerak dari rumah dalam kul 8 malam hari Jumaat ye...
(gigih pas keje terus siap-siap dan gerak)
dalam kul 9malam (lebih kurang) kiteorang melepak jap amik angin kat R&R Seremban...
Ish tak kan melepak semata-mata kan...of course la makan sekali...hahhaah
lepak punya lepak tak sedar jam dah dekat kul 11 malam...
alamak...mata pon dah kuyu..
siap pesan kat hubby lagi kalau ngantuk biar jasmin jer yang drive...
Tapi bile sampai jer area Subang Jaya...seyes sangat. Mata nie dah tak leh bukak...
So hubby decide tdo jer dulu kat hotel (tak ingat nama). Oklah hotel kecik.
Tuk tdo jer kan...
Harga 1 malam jer RM88 ok...
Esoknyer dalam kul 10 pagi, kiteorang teruskan lah perjalanan ke Perak..
(dalam planning konon-konon nak gerak kul 6 pagi ko!!)---lempang laju-laju!!!
Adeh...dalam kul 11 pagi lak perut dah keroncong minta di isi...
Kiteorang pon berhentila di R&R Rawang...
Pas makan terus la bergerak ke PERAK!!!
Sepanjang perjalanan ke Pangkor, Firas sangatlah behave ok....
Alhamdulillah. 
Perjalanan ke Pulau Pangkor amik masa dalam 6 jer kalau dari Muar, Johor. So, Jasmin direct amik tol UTARA-SELATAN dan Exit kat Bidor. Apelagi time nie la gunakan khidmat GPS...Mula-mula cari sign Teluk Intan, pastu barulah jumpe LUMUT. 
Perjalanan ke Pulau Pangkor nie ade 2 jeti iaitu:
1- Jati Marina Island
2-Jeti Lumut
Kami decided tuk terus ke Jeti Lumut.
jangan tak caye kat Lumut dah ade JJ (Jaya Jusco)....opening awal bulan 12 hari tue....
 
Sampai jer kiteorang terus masuk kawasan letak kereta berbumbung....
Haruslah berbumbung insyaallah kereta bebas dari kene panas dan nasib baik kami parking betul-betul depan kaunter pembayaran dan juga cik jaga di tempatkan.
Harga 1 hari = RM8
 (ikut sistem 24 jam so nanti korang pandai-pandaila budget nak gerak balik kul berapakan)
Medan Letak Kereta Berbumbung

Terminal Jeti Lumut
Tiket Feri Dewasa= RM10
Kanak-kanak (atas 5 tahun kalau tak silap) = RM5
Feri pulak ade 2 jenis tau...
Ade feri yang leh keluar tengok pemandangan laut...
dan ade feri just duk kat dalam jer...
Maser pergi ke pulau memang dapat feri yang dapat duk kat luar..memang syok gila.
Dalam tengah melayan angin atas feri..
2 beranak nie buat keje lain...
Jasmin pon tak sure sape amik gambar nie...hahahaha
layan jer la aksi 2 beranak nie...


Akhirnyer....
Sebelum sampai ke Jeti Pangkor, Feri akan singgah sebentar kat Sungai Pinang sebelum meneruskan perjalanan ke Pangkor.
Kedatangan kami di sambut meriah oleh.....
Van PINK yang cute a.k.a TEKSI
Perjalanan kami ke hotal Coral Bay dekat Pasir Bogak hanya la RM10 sahaja.
Charge adalah mengikut 1 van yerp..tak kisahlah korang nak sumbat berapa dalam tue....
abaikan daku yang selekeh itu yerp
Aktiviti hari pertama adalah meninjau kawasan tuk Island Hoping, sewa kenderaan dan yang paling besh adalah swimming sampai lebam....
Biler dah malam...pas makan sebelah hotel tue terus la layan tv sampai tertido kepenatan...
Harga makanan kat Teluk Bogak adalah standard macam makan kat KL.
Nanti Jasmin update lagi mengenai aktiviti kami sepanjang berada di PULAU PANGKOR nie....
daaa....

1 comment: