Wednesday, December 26, 2012

Trip Pangkor: Hari ke-2 (Part 3)

Salam semua...
sesiapa yang tertinggal cerita jasmin leh tgok cnie k
Part 1: Budget
Part 2: Perjalanan dan hari pertama di Pulau Pangkor
Pagi-pagi bangun...of coursela melayan perut dulukan...
Memandangkan hotel kami ade disediakan sarapan, layan jer la..
Not bad tau makanan kat hotel nie...macam-macam ada. 
Hari pertama breakfast nasi lemak, nugget, mee sup, desert, koko crunch, ish banyak lah nak citer kat cni.
Paling besh adalah disediakan PLAIN BUBUR....
(siap tanya kat cef lagi ade bahan tambahan atau tak...alhamdulillah dijamin 100% tulen)
so senang la dah tak payah susah payah nak bagi Firas makan. 
Plain bubur tue jasmin letak telur rebus memandangkan Firas telah lulus ujian telur dengan homemade stok ikan bilis...DONE!!!
Pas makan kiteorang pon servay kenderaan dengan Island Hoping
Done worry dari Jeti lagi dah banyak ulat-ulat tuk sewa kenderaan nie. so tak yah bimbang sangat.
Harga berdasarkan sistem 24jam jugak k...
Basikal : RM10
Motosikal : RM20 - RM40
Kereta : RM60 - RM80
Van : RM60 tuk 2-3jam (pusing-pusing Pulau Pangkor)
Kalau korang pandai tawar-menawar so silakan yerp...
Kiteorang decide amik motor jer memandangkan Jasmin ade bawa carrier tuk Firas. 
Lagipon kawasan Pangkor tak besar mane pon....
(lagipon dah lame sangat tak naik motor...rindu kot zaman bercinta dulo-dulo)

Pas dah bayar duit deposit motor, kami terus ke pantai...dari hotel ke pantai adelah dalam 10meter kot...
so memang sangat dekat kan.
Untuk Island Hoping lak RM130
Snorkeling : RM10
Macam biasa kalau sesiapa yang pandai dalam tawar-menawar silakan... 
(memula harga yang ditawarkan adalah RM150+10 tuk snokeling)
Bile tengok cuaca pagi tue cerah..terus decide tukar baju dan ready to Island Hoping Trip...
Abaikan muka yang comot tue...Firas lena di sapa bayu laut....

Antara pulau yang sempat diambil...klu perasan batu bentuk ikan paus
Yang nie lak bentuk kepala buaya....

Snorkeling...

At Monkey bay....si ayah bermain bersama anak kesayangan

Kejar jangan tak kejar!!!

berenang time!!!
Antara Pulau yang dilawati:
Coral Island
Monkey Bay
Mentaggor Island
Man Bay
(ade batu turtle head tak jumpe lak gambar)
Aktiviti kat pantai banyak...
antaranyer:
banana boat...
Jet ski
Scuba
Memancing
(ish banyak macam-macam kalau nak tulis kat cni)
antara hotel dan chalet termahal. Paling murah RM800 semalam ok!!!
Balik dalam kul 1petang...rase ngantuk terus ketidoran anak-beranak...
Petang lak kiteorang menunggang motor konon-konon nak round satu Pangkor...
Nasib baik sampai betul-betul Teluk Nipah...minyak motor habis...
Ade makcik kedai nampak...terus tanye kenape?
kitorang cakapla minyak motor habis...
Makcik kedai : Ala cian kat anak...dah2 duk dalam tu (kedai) ade kerusi. biar makcik ngan awak (suami) tolak motor kat tempat jual minyak...
Kiteorang terkesima sebentar..pastu angguk-angguk jer... bile pk balik aduhh peramah gak orang kat Pulau Pangkor nie..hihihi...
Pas settle semua, kiteorang pon borongla barang-barang kat kedai tue..adelah dalam RM100. Beli baju yang  bile gelam nampaklah tulisan Pangkor tue. Beli 3 helai dan 1 tuk Firas.
Alih-alih makcik tue bagi lagi baju ngan topi kat Firas...
Murah rezekimu anak....
Dan murahkanlah rezeki makcik tue juga..ameen.
Pas shooping baju ape lagi..makan time!!!!
Jangan terkejut makanan kat Teluk Nipah adalah mahal OK!!!! 
Patutla makcik yang tolong kiteorang ngan pemandu bot pon cakap makanan kat ctue mahal bebenor!!!
Bayangkan ikan siakap sepanjang sejengkal RM30 siap masak....
Tapi memandangkan nak juga rasa makan kat ctue redha jer la. 
Balik dah nak maghrib..ape lagu start motor teruslah balik hotel.
malam tue kat Arena Pangkor (depan hotel kiteorg) ade artis buat show...
sempena FESTIVAL PUISI DAN LAGU RAKYAT PANGKOR 2012
So malam tue memang sangat-sangat meriah. Antara artis yang datang Najwa Latiff, Jimmy Palika. Aris Ariwatan..dan yang paling besh jumpe Raja Dr. Nazrin iaitu Raja Muda Perak dan MB Perak.
Fuhh...biler penat dan ngantuk, kiteorang layan dari bilik jer. memang leh nampak menerusi screen besar tue.
(bilik kiteorang tingkat 3 betul2 mengadap laut dan leh nampak sebahagian Pangkor siap ade balkoni so bolehla jemur-jemur baju sekali)
Pastue...ZZZzzzzZZZZ
Will be continue....

1 comment: