Monday, May 6, 2013

Makanan Sunnah::Habbatus Sauda

wah!!!memang dah bersawang betul blog Jasmin nie...
Kalau lah boleh dilihat dengan mata kasar pasti dah penuh habuk!!!
(apakah!!)
Jasmin nak share satu MAKANAN SUNNAH...iaitu
HABBATUS SAUDA...
Jasmin start mengamalkan Habbatus Sauda sejak Jasmin keguguran hari tue...
Bukan Jasmin sorang saja tau yang amalkan..tetapi Firas pon Jasmin start dengan menggunakan Minyak Habbatus sauda...
Habbatus sauda jenis biji
Habbatus sauda jenis kapsul
Jasmin amalkan makan Habbatus sauda jenis kapsul nie....
Alhamdulillah...badan pon semakin cergas..
Yelah..Jasmin kan banyak berjaga..siang jaga Firas..
Bila malam lak..pas Firas tidur, Jasmin berhempas depan PC buat editor gambar lak...
Tidur mesti dalam aroung 2-3pagi...
kadang-kadang terlajak sampai kul 4pagi!!!
Kul 7pagi lak automatik si Firas nie terjaga sampailah kul 10pagi barulah die tdo balik..
Apelagi...Jasmin pon sambung membuta juga!!!
tapi tak leh lama-lama tau...
walaupon tinggal dengan family Jasmin...
masak tetap kene sediakan..
lagi-lagi si kenit nie suke sangat dengan nasi goreng..hahahha...
oppss.kan dah kelaut...
haippp!!!!!
sambung citer balik...
Jasmin bagi Firas yang Habbatus sauda jenis minyak...
macam dalam gambar kat bawah nie...
Habbatus sauda jenis cecair
Jasmin akan masukkan setitis atau 2 titis ke dalam bekas minuman Firas
(tengok pada kebesaran besar bekas minuman)
Alhamdulillah..Firas tak pernah menolak...
walaupon ade sedikit bau habbatus sauda tetapi Firas tak kisah...
Rasa air nie sama jer rasa cuma tang bau tue ada sedikit kuat...
Hopefully..ia akan dapat membantu anak mama membesar dan sihat serta cergas...
setakat nie Firas memang susah nak demam...
sejak lahir hanya 3kali jer demam..
itupon demam di bawah39 darjah calcius..(gigih ko menaip penuh!!)
Nie adalah sedikit Jasmin info pasal HABBATUS SAUDA..

Ciri-Ciri Utama Habbatus Sauda (info dari Mr. google)

Antara bahan-bahan kandungan Habbatus Sauda ialah Fixed Oil (saturated dan unsaturated), Minyak-minyak Asas (sterol, thymohydroquinone, carvone, limonine, cymene), Alkaloids, Saponin dan Asid Amino.
Dalam kitab Al Tibb An-Nabawi (Pengobatan Cara Nabi) yang ditulis Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Habbatus Sauda’ dikenal juga sebagai Al Habbah Al Barokah. Dalam kitab tersebut disebutkan bahwa Habbatussauda dapat mengubati 50 macam penyakit tanpa efek.
Suatu ulasan ilmu kedoktoran menampilkan bahawa kandungan Habbatus Sauda antara lain:
1.Antiinflamasi, mengubati perih radang tenggorokan.
2.Antiarthritis, mengubati reumatik.
3.Analgesik, mengubati sakit gigi dan
sakit kepala (migrain).

4.Aktivitas hormon, mengatur haid dan meningkatkan aliran susu.
5.Antiseptik, mengubati bau mulut.
6.Antivirus, mengubati demam dan flu.
7.Dermatologi, mengubati jerawat dan eksim.
8.Urinary tract , mengubati saluran kemih dan batu ginjal.
9.Sistem kekebalan, meningkatkan daya tahan tubuh untuk menangkal penyakit.
10.Gastrointestinal tract , mengubati
mabuk, diare, kejang konstipasi, dan
empedu.

11.Sistem sirkulasi, meningkatkan kinerja jantung.
12.Nematocidal, mengubati cacing pita.
13.Respiratory tract , mengubati sesak nafas (asma).


KHASIAT HABBATUSSAUDA
Kepala :

Sakit kepala
Gigi
Migrain
Kelimumur
Amnesia
Pengeluar kahak
Lumpuh
Selsema
Radang gusi
Gusi berdarah
Ulser
Resdung
Telinga
Mental
Mata.



Dada :

Batuk
Radang paru paru
Paru-paru berair
Asma
Dengupan jantung yang laju
Menambah susu ibu.



Perut :

Batu karang
Batu hempedu
Gastrik
Ulser perut
Merawat sistem penghadaman
Senggugut
Memusnahkan organisma dalam hati
Buah pinggang dan limpa
Cirit - birit, keracunan, membunuh parasit.



Pinggang - kaki :

Gout
Sakit puan & sakit tuan
Melancarkan peredaran Haid
Mencerdaskan seksual
Menguatkan tenaga batin
Buasir.

##
RasulullahSallallahu ‘AlaihiWassallam bersabda :
Tetaplah kamu dengan habbatussawda’ kerana padanya adalah penawar bagi segala jenis penyakit melainkan As Sam.” iaitu adalah mati

1 comment:

  1. Hubby nadt pun belikan habbatus sauda ni untuk tambah susu..tp yg original punye yg biji2 tu.tp nady je xdisiplin makan..huhu..

    ReplyDelete