Saturday, September 15, 2012

Solid Food: Kenapa GARAM BAHAYA???




kenapa terlalu banyak garam itu membahayakan:





badan kita perlukan garam utk berfungsi dngn betul..badan tidak bole mnghasilkan garam, maka sedikit garam adalah perlu dlm diet seharian kita.

tetapi utk bayi, keperluan garam nya SANGAT SEDIKIT (less than 1g per day up to the age of 12 months).. dan most of the time keperluan ini dipenuhi daripada susu ibu/susu formula.

KENAPA?

mudah jwpan nya.. Ginjal bayi masih tidak bersedia utk memproses garam lebih dari yg dinyatakan...

maksudnya, menambah garam kedalam makanan bayi bole menyebabkan kerosakan ginjalnya.

kerosakan ginjal = ketidak-upayaan utk membersihkan badan dari toxin ..which will lead him/her kena buat dialysis (cuci darah dgn bantuan mesin).

PLEASE PAY A SERIOUS ATTENTION TO THIS 



terdapat semakin banyak bukti/kes that intake garam yg banyak semenjak dari kecil bole membawa kepada penyakit darah tinggi ketika dewasa/tua - lebih-lebih lagi dalam keluarga yg mempunyai sejarah hypertension.

So makanan anak saya patutnya tawar?

well, pada kita yg sudah biasa mkan menu bergaram pasti kita merasa ia nya tawar kerana lidah kita sudah kenal perasa garam tersebut. tetapi kena ingat, baby's palate (deria rasa di lidahnya) masih dlm perkembangan dan masih 'suci' dari sebarang preference atau rasa yg digemarinya.

in facts, makanan yg kita rasa kan adalah tawar may be perfectly acceptable to his tongue!

lagipun, selagi dia tak dikenalkan dgn rasa tersebut sudah tentu dia tak akan tahu..!

he won't miss what he hasn't yet experienced.

memastikan makanan bayi anda 'salt-free' tidak bermakna menunya adalah flavour-free' ! jadikan ia berperisa dgn cara semulajadi..

anda bole try tambahkan herbs, aromatic spices, or garlic to the menu. natural flavouring seumpama ini mengandungi banyak khasiat masing2.

utk perkenalkan each item, masih kena treat as new food. so apply 4days rule to see if there is any reaction to baby(allergy or digestive problem).

Hidden source of salt in daily intake of baby

1. susu formula. sbb tu kena pastikan bancuhan mesti mengikut arahan yg disediakan. susu yg dibancuh pekat mengandungi lebih byk garam.

2. DO NOT USE kuah/gravy komersial or kiub segera utk masakan anak. ini termasuk kiub/perencah segera ikan bilis/ayam/daging etc. sediakan sendiri utk anak anda. jgn bagi alasan..

3. bila gunakan sayuran frozen/tin check label dan pastikan tiada garam telah ditambah.

4. mungkin nampak sesuai utk bagi makanan older kid pada bayi, tetapi kanak2 >1yo bole tolerate higher salt content berbanding bayi.. jadi pastikan jika anda memberi komersial food pada anak, ia adalah bersesuaian dgn usianya. (canned puree,baby biscuit, snack etc).

5. cheese, roti, dan lain2.. SENTIASA BACA LABEL.. anda pasti terkejut dgn kandungan garam yg digunakan.. go for unsalted butter, low sodium cheese dan lain2.

6. lastly, elakkan all processed meat and food. ini termasuk daging komersial spt daging burger, sausage, sos tomato/cili (ready-made sauce) dan makanan dlm tin..

Source:Solid & Semisolid Food for Your Baby group

2 comments:

  1. Menarik sgt info ni sgt details... Thx for sharing...

    ReplyDelete
  2. Much informative and useful article… I like it personally…

    ReplyDelete